dilluns, 14 de febrer del 2011

sípia amb mandonguilles

CONCEPTES DE CUINA MOLT CATALANS

Hi ha un concepte molt català que és la picada. Abans es feien amb un morter i la mà de morter. Ara ja tenim el turmix que ens fa la feina, encara que els més puretes diuen que no queda igual. Home! No cal que siguem masoquistes jo sóc partidària de facilitar-nos la feina al màxim, ja ho sabeu. Per això també us diré que no cal que feu les mandonguilles vosaltres mateixos, busqueu una bona cansaladeria o carnisseria que les facin bé.

L'altre concepte és el d'esqueixar les patates. Doncs sí, quan tallem patates per fer un guisat, les hem d'esqueixar, d'aquesta manera perden fécula i la deixen en el suc, de forma que el suc se'ns fa més espès.
La manera d'esuqeixar les patates és de tallar-les normalment pel mig i després a quartos i quan anem a tallar-les per última vegada les comencem a tallar amb el ganivet però l'ultim cm el tallem amb la mà fent un clec, de forma que sembla que l'hagis estripat. Veureu que queden mal tallades, rugoses, per aquí és per on sortirà la fècula.




INGREDIENTS:

1 sípia petita

8 mandonguilles

1 ceba petita

1/2 got de vi blanc

1 fulla de llorer

2 patates

100 grs de pèsols

1 tros de xocolata negra com de 2 cms per 2 cms

1 all

1 carquinyoli

6 avellanes

Agafem una paella petita i li posem oli abundant, que ens permeti fregir les mandonguilles només tombant-les una vegada. Quan l'oli sigui ben calent hi posem les mandonguilles i les fregim de sobre i de sota. Les retirem.

En una cassola fonda hi posem una mica de l'oli de fregir les mandonguilles i hi posem la sípia triada i feta a quadrats petits.

Quan la sípia comença a petar li tirem la ceba tallada a trossos ben petits, i quan sigui cuita li posem el mig got de vi i la fulla de llorer. Hi posem també les mandonguilles i quan el vi ja s'hagi reduit li tirem les patates pelades i tallades a quadrats de 3 x 3 cms esqueixades i els pèsols. Aleshores li afegim aigua fins que cobreixi quasi del tot, no ho ha de cobrir del tot. Ho deixem a foc mig 30 minuts.

Mentrestant preparem la picada. Pelem l'all i les avellanesi ho posem en un pot de turmix. Li afegim el carquinyoli i la xocolata i una mica de suc de la cassola. Ho passem tot junt pel turmix i quan falti 5 minuts per apagar el foc li afegim la picada a la cassola i ho remenem perquè s'escampi bé. Apaguem el foc i ho deixem reposar 10 minuts, el temps de parar taula i preparar una sopa de meló de primer, no?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada