dilluns, 26 de març del 2012

lassanya d'espinacs i carn

PER LLUÏR-SE, PER UN DIA DE FESTA

No sempre son plats fàcils, de tant en tant us en poso un per nota, per si heu d'enlluernar algú, qui sigui, jo no m'hi poso si són els sogres o una conquesta passatgera.
Us recomano fer-la en dues fases. El primer dia feu els espinacs i la salsa beixamel i els segon dia la bolonyesa de carn i la lassanya en si.
Com que és una recepta complicada si en feu més quantitat la podeu guardar al congelador en porcions individuals i sempre es pot posar al forn o al microones snse descongelar i la teniu a punt de menjar en 15 minuts.

Bona sort valents!





INGREDIENTS:

1 paquet d'espinacs congelats 250 grs.

1 grapat de panses i pinyons

1 all
--------
150 grs de carn trinxada de vedella ( si us la poden passar dues vegades per la trinxadora millor)

1 pastanaga

1 porro  petit de la part blanca

1/2 ceba petita

orenga

1 tasseta petita de vi negre

2 cullerades de salsa de tomàquet
---------
8 plaques de lassanya
---------
1/2 l de llet

2 cullerades de mantega

2 cullerades de farina

sal, pebre i nou moscada.
----------
100 grs. formatge ratllat per gratinar


Agafem els espinacs i els posem congelats i tot en una paella amb oli. Anem tombant els espinacs perquè es vagin desfent. Quan ja estiguin desfets hi afegim una mica més d'oli i els salem una mica. Agafem un all i el pelem i el tallem a trossets ben petits, el tirem dins la paella. Posem a la paella el grapat de panses i pinyons i ho deixem tot plegat. En total els espinacs hauran d'estar uns quinze minuts perquè estiguin fets. Si els hem fet el dia abans ara ja els podem guardar amb un tuper  a la nevera.

Beixamel
Anem a fer la beixamel. Agafem la mantega i la posem al foc en un pot. Quan s'hagi desfet hi tirem la sal, el pebre i la nou moscada. Quan la farina ja ha quedat torrada amb la mantega hi anem afegint la llet sense parar de remenar amb un batedor manual o si no en teniu amb una cullera de fusta. Quan hi hem tirat tota la llet anem remenant i esperem que bulli, llavors veurem que la beixamel s'ha espessit. Ja la podem treure del foc. Penseu que un cop es refreda sempre es posa més espessa. Si és per l'endemà la deixeu refredar i la guardeu en un tuper a la nevera.

Bolonyesa de carn
L'endemà ja podem fer la bolonyesa. Agafem la carn trinxada i la posem en una paella amb el foc baix i oli. L'hem d'anar xafant i fent a poc a poc perquè ens quedi ben desfeta, que no ens quedi cuita i agrupada en trossos grans.
Mentre agafem la ceba la pelem i la tallem a quadrats petits. Fem el mateix amb el porro i amb la pastanaga. La pastanaga la fem a quadrats molt , molt petits que costa més de coure.
Quan la carn ja estigui una mica feta, que no es vegi cap tros cru hi afegim una mica més d'oli i hi tirem la ceba, el porro i la pastanaga. Ho salem i hi tirem orenga abundant. Ho deixem que es vagi fent.
Quan la ceba i el porro estan transparents i la pastanaga es troba tova hi posem la tassa de vi i apugem el foc perquè es redueixi. Després hi posem les cullerades de tomàquet i abaixem el foc de nou. Hi posem un pel de sal i una mica de sucre. En uns 7 minuts ja estarà a punt i podem apagar el foc. Si ho volem fer servir com a salsa per spaguetti o per macarrons hi tirarem més salsa de tomàquet.

Mentre es fa la bolonyesa en un bol ben gran amb aigua calenta hi posem una a una les plaques perquè s'estovin. Encara que la caixa digui que es poden posar al forn sense remullar no feu cas. Sempre queden millor si abans es remullen una mica.

Ara ja ho tenim tot a punt.

En una plàtera on ens càpiguen dues plaques justes, hi posem una mica de beixamel al fons i després dues plaques de lassanya. A sobre hi posem la meitat dels espinacs. A sobre dues plaques més de lassanaya en direcció contrària  a les anteriors. A sobre una capa de carn i hi tornem a posar dues plaques en l'altre direcció. A sobre una capa més d'espinacs i  dues plaques més de lassanya.
Posem la darrera capa de carn i finalment ho tapem amb dues plaques més de lassanya. Hi posem beixamel per sobre abundant fins a cobrir-ho tot bé i hi tirem el formatge ratllat per sobre.

Ho posem al forn ben calent, a 250º uns 15 minuts fins que el formatge quedi gratinat.

1 comentari:

  1. Hola soc Nuria. Sempre hi fet la tipica lasanya d'espinac solsament, pero ahir vaig provar fer la teva, i realment no te punt, de color ni de sabor, feliçitats est molt bona, val la pena perda mes temps, els resultat es espectacular.

    ResponElimina