dijous, 6 de juny del 2013

milfulls de bacallà i patates

PETIT COMITÉ

Aquesta és una recepta que aconsello per fer amb un número reduit de comensals. Hi ha receptes que pots fer quan tens molta gent a menjar perquè son fàcils. En aquest cas no és que no sigui fàcil, sinó que per fer-ne molta quantitat, com que ho posem a confitar, necessitareu molt d'oli. I ara mateix no estem per fer dispendis. Encara que com ja veureu he pensat una manera d'aprofitar aquest oli i le resultat és boníssim. Podríem dir que es tracta d'una deconstrucció del bacallà bullit amb patates i allioli, que és un plat típic de les cases catalanes.









INGREDIENTS:

2 talls de bacallà ( ja dessalats de la parada)
             
2 patates no molt grosses

1 ou

2 grans d'all

mermelada de bitxo



Pelem les patates i les tallem a làmines primes.

Agafem un pot fondo i no gaire ample, i el posem al foc amb oli amb abundància i els alls sense pelar. Només volem que ens cobreixi le patates i els dos talls de bacallà.

Hi posem les patates a dins i deixem que l'oli s'escalfi fins que faci unes lleugeres bombolletes. No ha de bullir, hem de mirar de tenir sempre una temperatura moderada. Si l'oli s'esvera abaixem el foc i si el veiem massa adormit el pugem una mica. Haurem d'anar controlant. Quan hagin passat cinc minuts fent bombolletes hi podem posar el bacallà. Ho deixem tot plegat fins que les patates es punxin toves, no trigarà gaire.

Ho traiem de l'oli i ho deixem que escorri una mica, tant el bacallà com les patates.

Encenem el forn a 200 º.

Mentre posem en un got batedor l'all ja pelat, sal, un ou i fins omplir mig got de l'oli que hem fet servir per confitar un cop s'hagi refredat una mica. Posem el turmix al fons de tot del got i l'engeguem, el mantenim al fons durant uns quinze o vint segons i el pugem molt lentament. Ja tindreu l'allioli muntat.

Per muntar el plat necessitem unes cassoletes per anar al forn. Disposem primer una patata, després el bacallà desfet en làmines posat a sobre, una cullerada d'allioli i una mica de mermelada de bitxo. Anem fent capes fins a acabar. Penseu que la muntanya es desmuntarà una mica, perquè rellisca tot plegat, però no passa res. Si tinguèssiu una corona per emplatar us anirà millor. Però no és imprescindible.

Posem les plàteres al forn només per gratinar una mica la part de sobre. Amb cinc minuts n'hi haurà prou.

1 comentari: