dilluns, 10 de novembre del 2014

croquetes de ceps

CEPS SECS

"Ceps secs" sembla un embarbussament! El que us volia dir és que el normal és que trobem ceps secs tot l'any a la botiga. Els frescos són més cars de veure excepte que tingueu la sort de caçar-los al bosc! Però crec que els ceps secs guanyen en sabor, no ens ha de saber greu fer-ne servir perquè són molt gustosos i alegren moltes receptes, les fan més intenses. Per tant per fer aquesta recepta no us en calen de frescos i la podreu fer tot l'any. A més amb poca quantitat en teniu prou, encara que vagin cars no us suposarà molta despesa fer aquestes croquetes ja ho veureu. Teniu altres receptes per fer amb ceps secs: rissotto de carbassa i cepstallarines amb ceps o puré de patates i bolets.






INGREDIENTS (per a 4 persones):

50 grs de ceps secs

1/2 porro

1 ceba petita

3 cullerades soperes de farina

1/2 litre de llet

1 ou

¼ de pa ratllat



Posem un cassó al foc amb la llet i els ceps secs al foc. Un cop la llet sigui ben calenta ho retirem del foc i deixem que es remullin els ceps almenys durant 10 minuts. Volem que s’hidratin i a més la llet ens agafarà el gust dels ceps.

Mentres pelem la ceba i el porro i els ratllem. Posem una paella al foc amb una mica d'oli i fem aquestes verdures a foc mitjà fins que siguin toves. Hi posem una mica de sal.

Un cop els ceps ben hidratats els tallem a bocins petits amb un ganivet sobre d’una fusta.

Els afegim a la paella i hi posem una mica de sal i força pebre negre. Hi donem un parell de tombs.

Després hi posem les cullerades de farina i la deixem que es cogui una mica abans de posar-hi la llet. Quan hi afegim la llet ho condimentem de nou amb una mica més de sal.

Ara ja és qüestió de paciència, apugem el foc i anem remenant i remenant fins que la massa ens quedi compacte.

Ho traiem del foc i ho deixem refredar. Un cop la massa freda, en fem boles de la mida d’una cullerada. Per fer-les anirà bé que ens humitegem una mica les mans, d’aquesta manera la massa no s’ens enganxarà a la mà.
Un cop tenim les croquetes fetes les passem per ou batut i després per pa ratllat.

Les fregim en oli abundant que les cobreixi per tot arreu. L'oli ha ser molt, molt calent, si no les croquetes es desfan. No en fregiu moltes alhora perquè aleshores baixa la temperatura de l’oli i el fregit no surt cruixent.

Les podeu fer el dia que tingueu temps i guardar-les al congelador abans de fregir-les. Les tindreu a punt per qualsevol dia que les necessiteu. Quan les vulgueu fer no les deixeu descongelar, només deixeu-les de 5 a 10 minuts a temperatura ambient.


2 comentaris:

  1. que bones!! és cert, els ceps secs són més aromàtics! bona, això de l'embarbussament!!

    ResponElimina
  2. I tant i de ceps secs en tenim tot l'any!

    ResponElimina