dimarts, 28 de juny del 2016

pionono d'espinacs

ELS NOMS

Els plats a la cuina solen tenir noms complicats o de vegades en idiomes diferents. De fet un "pionono" és la manera com en diuen els italians del braç de gitano. És una planxa de massa que es farceix i s'enrotlla. Poden ser dolços i salats. Aquesta és una versió salada d'un braç de gitano i la massa és molt senzilla de fer. Us l'aconsello per ara a l'estiu. Si no trobeu espinacs frescos també ho podeu fer amb espinacs congelats, no seran tan gustosos però també es pot fer. Aquí teniu més braços de gitano per provar: pionono de xampinyons, braç de gitano de patates o una versió dolça braç de gitano de gerds i xocolata.










INGREDIENTS:

1 manat d'espinacs

4 ous

1 cullerada de mantega

4 cullerades de parmesà ratllat

1/2 tarrina de mascarpone

4 trossos de tomàquets confitats en oli

sal, pebre i nou moscada


Encenem el forn a 200º perquè s'escalfi.

Començarem fem la placa plana per farcir-la després. 

Netegem bé els espinacs. Els posem en un bol amb força aigua i els deixem en remull perquè es desenganxi bé tota la terra que tenen enganxada a les fulles. Canviem l'aigua un parell de vegades fins que ens surt ben neta. Penseu a fer-ho a consciència perquè si queda terra a les fulles és molt desgradable quan te les menges, mastegues sorra!

Posem els espinacs en una paella a foc mitjà amb una mica d'oli i els deixem tot just que perdin l'aigua i es coguin una mica. Amb uns 5 minuts en tindrem prou.

Separem els rovells de les clares i batem les clares a punt de neu. Podeu veure la recepta de tiramisú per saber com fer les dues coses.

Triturem els espinacs junt amb els rovells d'ou i la mantega tallada a trossos petits i ho amanim amb sal, nou moscada i pebre. Ho passem bé fins que ens quedi una massa  fina. 

Barregem ara aquesta massa amb les clares a punt de neu. Per fer-ho els moviments no poden ser de batre perquè sino fariem baixar les clares. Ho hem de fer embolicant la massa amb les clares de dalt a baix amb molt de compte fins que tot estigui ben barrejat.

En una placa plana d'anar al forn hi posem un paper vegetal per poder escampar la massa i que no s'enganxi. Distribuim doncs la barreja d'espinacs i ous a la plàtera de forn i hi espolsem la meitat del parmesà ratllat pel damunt. Ha de tenir una mida com de 20 x 30 cms aproximadament i hem de deixar un gruix igualat per tot arreu. Ho posem al forn fins que ho notem dur, amb 10 minuts n'hi haurà prou.

Preparem un paper film que sigui més gran que la mida de la massa que hem posat al forn i hi espolsem l'altra meitat del formatge ratllat.






Deixem refredar la placa i mentres podem preparar el farciment.

Posem el mascarpone junt amb el tomàquet confitat a trossos i una cullerada de l'oli del tomàquet en un pot per triturar-ho tot junt. El resultat serà una pasta de color rosa.

L'escampem per damunt de la planxa d'espinacs sense acabar de cobrir el final de la part més curta, hi deixem un parell de cms sense omplir al final, això ho fem perquè quan emboliquem el braç de gitano el farciment no ens surti pel final.






Amb l'ajuda del plàstic emboliquem el braç de gitano fins a aconseguir la forma. Ho traspassem amb el mateix paper film en una plàtera prou llarga.

Quan ho talleu veureu el resultat de dalt, el contrast de colors és preciós, no?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada