divendres, 18 de març del 2011

croquetes

APROFITEM QUE EL MON S'ACABA

Nois, després d'aquestes notícies apocalíptiques que ens arriben del Japó crec que el millor que podem fer és continuar amb la cuina de l'aprofitament, per si un cas.

Croquetes casolanes: Mmmm que bones!, Ui quina feinada!, Sí casolanes però no queden mai bones.
No home no, feu-me confiança i feu-les. I ja veureu com queden, no bones, no, boníssimes!!

És que no tinc temps! Sabia que ho diríeu! Doncs no passa res ho feu en dues etapes. Un dia feu la pasta i l'altre dia arrebosseu les croquetes i aleshores, ja les podeu congelar si voleu, per anar-les traient mica en mica, si no us les mengeu totes de cop.

I penseu que es tracta d'aprofitar pollastre del caldo, pollastre rostit o peix al forn que ens hagi pogut sobrar.







INGREDIENTS:

sobres de pollastre o peix (no s'ha de barrejar mai o pollastre o peix. Us ho dic per si un cas no queda clar)

més o menys la meitat de la carn, de ceba, ja talladeta a trossos petits (en venen de congelada si voleu)

la mateixa quantitat de farina que de carn

entre dues i tres vegades de llet del volum total dels ingredients

oli, sal

pebre i nou moscada (en el cas de les de peix)

pernil salat tallat a trossets molt petits al vostre gust, no se n'ha de posar gaire (en el cas de les de pollastre)

1 ou

pa ratllat


Ja veieu que les quantitas dependran molt de quanta carn tingueu per aprofitar.

Agafem una paella amb oli, no gaire, i la posem al foc amb la ceba ben talladeta a trossets. Esperem que es vagi fent tova. Quan ja la tenim transparent , però no daurada hi tirem la carn. És molt important que la carn s'hagi triat bé, sense ossos, ni pell, ni tendrums i s'hagi tallat ben petita amb unes tissores.
Un cop hi tenim la carn ho deixem a foc mig que es vagi fent, que es vagi estovant i que la carn es vagi desfent més. L'anem remenant i aixafant amb una forquilla de fusta. Un cop la veiem ben toveta hi afegim el pernil, si són de pollastre, i li donem dues voltes. Posem la farina i deixem que es cogui una mica a la paella i després hi afegim la llet, en quantitat fins que cobreixi tots els ingredients sobradament, calculem gairebé tres vegades de llet de la quantitat que hi hagi a la paella. Una altra manera de comptar-ho és posar-hi un got de llet per cada cullerada de farina que hi haguem posat. Després ja anirà espessint.. En aquest moment ho salem.

En cas que siguin de peix enlloc del pernil hi afegim el pebre i la nou moscada.

Aquí vé el moment paciència: hem d'anar remenant fins que la pasta es quedi tota unida, de manera que quan remenes amb la forquilla sembla que tinguis tota la massa unida en un únic remolí. Més o menys 10 o 15 minuts que se us faran eterns. Però aquest és el truc de les croquetes, si no es fa prou la pasta queden poc gustoses, es nota massa el gust de farina i tampoc es poden fer bé les boletes després per arrebossar perquè es desfan. O sigui que aquest és el secret: coure bé la massa sense pressa.

Un cop feta la pasta de croquetes la podeu posar en un plat perquè es refredi i tapar-la amb un paper film perquè no es faci una crostra a dalt. Si no voleu fer les croquetes fins l'endemà ho poseu en un tuper a la nevera.

Un cop la massa s'ha refredat ja podem fer les croquetes, ens mullem lleugerament les mans, les hem de tenir una mica humides. Anem agafant amb una cullera la pasta de les croquetes i anem fent boletes o bastonets, com vulguem. En un plat fondo batem un ou i li posem una mica de sal i preparem un tros de paper d'alumini amb pa ratllat. Passem les croquetes primer per ou i després per pa ratllat. Un cop fetes si no les voleu menjar aquest dia també es poden congelar, dins una bossa de plàstic o un tuper al congelador. Si les poseu en una bossa de plàstic penseu que es poden deformar pel pes, intenteu-les posar el més planes possible.

Si les volem fer ja, agafem una paella petita i hi posem força oli, que les croquetes puguin surar. L'escalfem força, i no hi posem les croquetes fins que veiem que si esquitxem amb una mica de pa ratllat aquest es cou de seguida. Si les treiem del congelador, treieu-les una mica abans però no espereu que estiguin descongelades del tot perquè es desfaran. Això també val per si alguna vegada compreu croquetes congelades, que espero que no ho feu mai. Més que res perquè porten un munt de conservants, sal i... vés a saber.

Total les deixeu que es tornin dauradetes i les traieu en un plat amb un paper de cuina perquè perdin l'excès d'oli. Si l'oli està ben calent ja ho veureu com no quedaran olioses. No en tornareu a comprar de congelades!! En tot cas si n'heu de comprar  de congelades... només us en deixo comprar les de peix que fan al Restaurant Peixerot, les podeu trobar al mercat de Mar de Vilanova a la parada dels congelats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada