diumenge, 27 de març del 2011

pasta e fagioli


UN CASAMENT PERFECTE

Amb la mateixa idea de l'escudella barrejada, en aquest plat tenim: llegum, pasta i verdures. En aquest cas no hi haurà res de carn.

És un plat que es fa als voltants de Florència i casa de forma espectacular. Els fesols són d'aquests que tenen l'ull negre. Jo en trobava de cuits abans, però ara no se on trobar-los i em vaig animar a coure'ls jo.

Com sempre us dic és un plat que el podeu fer en dues etapes. Un dia coem el llegum i l'altre dia fem la pasta.







INGREDIENTS:

150 grs. de fesols

100 grs de pasta

1 porro

1 pastanaga

1 ceba gran

1 fulla de llorer

1/2 cabeça d'alls

1 branca de julivert

1 tros de cansalada salada d'uns 100 grs

ossos de pollastre o de vedella (amb dues peces n'hi ha prou)

4 cullerades de tomàquet ratllat

orenga

oli i sal

Hem de tenir la precaució de posar els fesols en remull el dia abans. Si a casa no teniu descalcificador, és millor que utilitzeu una aigua tipus Bezoya, tant per posar en remull com per coure els llegums. Aquest és el secret perquè es coguin bé: l'aigua ha de ser tova. També pot ser que visqueu en una localitat on l'aigua ja sigui tova, aleshores us feleicito, teniu molta sort!

Posem l'olla al foc amb aigua abundant, els fesols, la fulla de llorer, mitja ceba, 1/2 cabeça d'alls , mig porro de la part verda, una branca de julivert , els ossos pel caldo que tingueu i la cansalada.

Quan comenci a bullir abaixarem molt el foc perquè vagi fent a poc a poc i ho deixarem bullint 40 minuts fins que els fesols siguin tendres. Si teniu una olla exprès en 10 minuts en tindríeu prou, per això es diu exprès.

Fins aquí seria la feina del primer dia si voleu. Treiem tota la verdura i tota la carn i ho llencem i guardem només els fesols amb tot el seu suc. IMPORTANT no llenceu el suc que hi hem de fer la pasta.

L'endemà agafem una paella i la posem al foc amb oli amb la ceba tallada a trossos petits, el porro tallat a rondanxes, la pastanaga a trossos petits i ho deixem a foc mig que es vagi fent. Quan ho trobem cuit hi afegim sal, orenga amb abundància, el tomàquet i una mica de sucre. Ho deixem a foc baix que es faci el tomàquet.

Mentrestant tornem a posar els fesols al foc. Hi posem sal perquè el dia anterior no n'hi vam posar. Quan els fesols bullin hi afegim la pasta i ho deixem a foc mig el temps que necessiti la pasta per coure.

Quan el sofregit de la paella tindrà el tomàquet ja cuit, ho tirem tot a l'olla sense passar pel turmix ni res.

Quan la pasta estigui cuita ja es pot menjar. Penseu en menjar-ho de seguida, que la pasta es cova i s'infla tota. És un plat de cullera. Aprofiteu a fer-ho ara que després ja farà massa calor.

1 comentari:

  1. Hola! Em dic Maria i presento un programa de cuina a Ràdio Sabadell (http://ambmoltdegust946.blogspot.com/). Ens agradaria convidar-t'hi perquè ens parlessis del bloc. T'agrairïa que em donessis algun telèfon o mail de contacte al correu ambmoltdegust@gmail.com. Gràcies i felicitats pel bloc! El pastís de carxofes fa molt bona pinta ;)

    ResponElimina