divendres, 29 de juliol del 2011

còctel de llagostins

NO PERDEM LES FORMES

La manera com presentem els plats és important. De vegades una recepta simple amb una bona presentació pot passar a ser un menjar sofisticat. En realitat un còctel de gambes, que al restaurant ens ho venen com a molt bó, fins i tot el nom ja és sofisticat, no deixa de ser una amanida amb gambes o llagostins.
Aquest còctel de gambes l'he presentat amb unes copes especials per aquest plat, amb un bol a sobre. Es posa gel i agua a la copa i l'amanida al bol, així es manté ben fresca. Les copes me les va donar la mare i m'agrada molt fer-les servir. Jo sóc de les que si ho tinc ho faig servir, no m'agrada guardar coses a la vitrina.







INGREDIENTS:

enciam (unes dues fulles per copa, depén de com siguin de grans)

8 llagostins cuits o gambes

1/2 avocat

1/2 taronja

dues fulles d'endivia

pinya o poma

salsa rosa:

1 ou

1 got gran d'oli de girasol

1 culleradeta de vinagre de vi

1/2 taronja 

2 cullerades de ketchup

unes gotes de cognac

sal i pebre

Netegeu bé l'enciam i el deixeu que escorri bé, si teniu una centrifugadora el passeu per allà. Atenció! No els poseu a la rentadora ara! Vull dir una centrifugadora d'enciam. Piqueu l'enciam amb un ganivet sobre una fusta.

Si heu comprat els llagostins cuits només els heu de pelar. Si heu comprat gambes o llagostins crus, agafeu un pot amb aigua, una fulla de llorer i una mica de sal i quan l'aigua bulli els deixeu bullint 5 minuts i els retireu. Els peleu igualment i els deixeu en un plat. 

Agafeu l'avocat i el peleu i el talleu a quadrats. Feu el mateix amb la pinya o la poma. Tots aquest ingredients són orientatius, la base és l'enciam i les gambes o llagostins. Els altres ingredients poden ser, taronja, pomelo, pinya natural o almíbar,  poma, pastanaga ratllada, endívies, avocat...

Salsa rosa:
Fem una maionesa amb l'oli de girasol, l'ou, el vinagre i una mica de sal. Ho posem per aquest ordre: l'ou, la sal, el vinagre i l'oli, en un pot per passar per la batedora. Sobretot que sigui un pot estret, que només hi hagi espai per la batedora. Posem el turmix al fons de tot i el deixem allà batent, durant uns trenta segons. Després l'anem pujant mica en mica, deixant que es vagi emulsionant i ben recte. Quan arribeu a dalt veureu que la maionesa ja està montada.
En aquest maionesa hi afegirem el ketchup, el suc de mitja taronja, les gotes de cognac i una mica de pebre. La quantitat de ketchup ha de fer tornar la maionesa rosa, no vermell clar. Tasteu-la i feu-la al vostre gust. 

En un bol gran barregem l'enciam amb les altres fruites i unes cullerades de salsa rosa. No us passeu amb la salsa perquè quedarà massa pesat.

Ho servim en uns bols amb les cues de les gambes per sobre i ho decorem amb una rodanxa de taronja, o un tros de pinya amb pell, o una rodanxa de pomelo, o un quart d'ou dur o mig ou dur de guatlla, o una fulla d'endívia o una fulla d'enciam de roure (és aquell que te un tros morat)... La qüestió és que cridi l'atenció, ja sabeu que també mengem pels ulls.

1 comentari:

  1. Quines copes tan curioses! i tens raó, sovint mengem més amb la vista que altra cosa!

    ResponElimina