dilluns, 10 de març del 2014

bacallà amb patates i allioli

BACALLA PATRIÒTIC

M'ha sortit amb les quatre barres, no hi puc fer més. 
Una confessió més, no acostumo a fer bacallà a casa, perquè és difícil d'encertar el grau de sal. Crec, però, que li vaig agafant el truc de fer-lo. Us explico: si el bacallà és un tall prim, com d' 1 cm., necessita quatre canvis d'aigua per dessalar-se. Si és un tros de 2 cms de gruix en necessita 6 de canvis. També hem de tenir en compte no posar-hi moltíssima aigua, hem de calcular més o menys el mateix volum d'aigua que de bacallà. El canvi d'aigua el farem a raó de dos al dia, però no cal que ens posem un despertador, és orientatiu, no cal que sigui exacte. D'aquesta manera es dessalarà prou, però no ens quedarà massa aigualit.
Tot i amb això, quan ja estigui a punt de cuinar, tasteu-ne un pessic i comproveu el grau de dessalat. Si malgrat tot, encara el trobeu salat, és millor bullir-lo i no fregir-lo, perquè part de la sal quedarà a l'aigua.
Penseu que quan el tingueu dessalat el podeu congelar i tenir-lo ja a punt per qualsevol dia.






INGREDIENTS:

2 talls de bacallà

2 patates grosses

melmelada de tomàquet (opcional)

per l'allioli:

1 ou

1 got d'oli d'oliva

1 dent d'all gran

un pessic de sal


Pelem l'all i el fem a trossos. Fem l'allioli posant tots els ingredients dins el pot batedor. Posem el túrmix a baix de tot i comencem a batre. Deixem el túrmix a baix durant vint segons i anem pujant molt a poc a poc. Quan arribeu a dalt veureu l'allioli ja muntat.

Posem una olla amb aigua al foc. Si el bacallà ha quedat al punt de sal podeu posar una mica de sal a l'aigua, si ha quedat fort no n'hi poseu gens.

Pelem les patates i les tallem a quadrats mitjans. Quan l'aigua bulli els posem a dins.

Al cap de 10 minuts hi posem el bacallà. Quan faci 10 minuts més, comprovem que les patates ja estan toves i apaguem el foc.

Traiem les patates de l'olla mica en mica i les posem en un bol. Encara que hi vagi una mica d'agua de coure-les no passa res, al contrari. Posem un parell de cullerades d'allioli generoses al bol i ho aixafem tot plegat amb una forquilla.

Traiem el bacallà i el deixem que escorri l'aigua en un plat.

Servim una muntanya de patates a un costat del plat i a sobre el tall de bacallà. En un costat del plat hi fem unes pinzellades de la melmelada de tomàquet que li donaran un contrast dolç-salat.




1 comentari: