dijous, 6 de juliol del 2017

flam d'arròs amb sardines escabetxades

LES ESPINES

Crec que a ningú li agraden les espines, trobar-se-les mentre menges peix. ës més hi ha molta bgent que no li agrada el peix i així s'estalvia trobar-se espines. Però tenim mil i una possibilitats de menjar sense espines. Els filets de peix en son una. Si aconseguim filets de sardina, o sigui si ens el fem nosaltres mateixos o una peixetera de confiança a la que li gasteu molt gènero sovint us ho fa, doncs podrem fer aquest gustós plat de sardines sense espines. I dic que sigui una peixetera de confiança on li feu gasto sovint perquè no us ho farà cap peixetera a la que només li compreu un quart de serdines de tant en tant. La peixetera us cuidarà si sou bons clients. Aquí teniu receptes diferents amb filets de peix: filets d'orada farcits, llenguado a la llimona, lluç farcit, papillote d'orada o llobarro, papillote de llenguado amb herbes, rap a la romana, rotllets de llenguado al forn, salmó saltat, seitons en vinagre, tartar de salmó a la japonesa, tartar de salmó i mango, tartar de tonyina o amanida de verat escabetxat.




INGREDIENTS:

200 g de sardines a filets

1 tassa d'oli

1/2 tassa, una mica menys de 1/2 de vinagre de vi

1 pastanaga

1 ceba tendra

2 fulles de llorer

1 gra d'all

2 tasses d'arròs rodó

3 pebrots del piquillo

1 tomàquet de cor de bou

sal i pebre




Preparem l'arròs posant quatre tasses d'aigua en un pot amb una mica de sal i 2 tasses d'arròs. Quan bulli abaixem el foc i ho deixem fer tapat 15 minuts. Veureu que ens quedarà un arròs enganxat. El volem així per poder fer millor el flam.

Mentre esperam que es faci l'arròs pelem la ceba i la pastanaga i la tallem a trossos no gaire grossos. 

En una cassola fonda i petita hi posem oli abundant i el deixem que s'escalfi. Afegim a l'oli l'all, les fulles de llorer i les verdures tallades. Necessitem que la cassola sigui estreta i no molt oberta si no no ens quedarà tota la verdura submergida, que és el que volem. Ho deixem fins que la verdura es punxi una mica tova. Aleshores hi afegim el vinagre i ho deixem que reduiexi almenys 5 minuts.

Mentre preparem els filets de sardines. Els hem de passar per l'aigua per acabar de treure la resta d'escates i impureses que puguin tenir. Els deixem en una escorredora que s'escorrin bé i els salpebrem. 

Quan tinguem el vinagre reduït hi posem els filets dins. Comptem un parell de minuts i apaguem el foc. Vigilem que tots els filets quedin coberts d'oli.

Tallem dos pebrots vermells a tires gruixudes, com de la mida del filet de sardina. L'altre pebrot el tallem ben petit.

Agafem pastanaga i ceba de l'escabetx i ho tallemt ben petit també.

Fem la maionesa d'anxoves, que no és res més que una maionesa normal on hi hem afegit 4 filets d'anxoves perquè ens hi doni un punt salat. Penseu a esbandir una mica les anxoves abans de posar-li si encara tenen la capa salada.

Un cop l'arròs fet i refredat, el barregem amb les verdures escabetxades i el pebrot del piquillo i 4 cullerades de maionesa d'anxoves.

Agafem unes flameres individuals o un motlle llarg, el que tingueu. Hi posem una tira de sardines i una tira de pebrot cobrint les parets i el fons. Hi posem l'arròs al mig que quedi ben ple i acabem de cobrir el sobre amb els filets de sardines i el pebrot dels costats.

Posem els flams una estona a la nevera i a l'hora de servir-los fem una capa ben prima de tomàquet de cor de bou amanit amb l'oli de la vinagreta i hi desemmotllem el flam a sobre. Deliciós!





1 comentari: